Yokuş Kalkış Desteği Nedir?
Yokuş kalkış desteği, aracınızın yokuşta kalkış yaparken geri veya ileri kaymasını geçici olarak durdurur. Sistem, fren sistemine ekstra 2,5 saniye boyunca basıncı koruyarak çalışır ve ayağınızı fren pedalından gaza doğru hareket ettirirken size daha fazla zaman ve kontrol sağlar. Yokuş kalkış desteği kaygan yüzeylerde durduğunuzda ve yola çıktığınızda da çok faydalıdır. Aynı şekilde yokuş kalkışları sırasında yaşanabilecek balata yıpranmalarından da Yokuş Kalkış Desteği sayesinde olabildiğince kaçınılabilir.
Trafik ışığı yeşile döndüğünde, freni bırakırsınız. Manuel şanzıman kullanıyorsanız, sol ayağınızla debriyaja basarsınız ve sağ ayağınızı gaz pedalına doğru hareket ettirirsiniz. Bu noktada, motorun frenleme kuvveti dışında arabanızın geri kaymasını engelleyen hiçbir şey yoktur ve eğer bir debriyaj kullanıyorsanız, o kuvvet bile gitmiş olsa bile. Yerçekimi sizi tepeden aşağı, arkanızdaki arabanın tamponuna doğru çekmeye başlar. Uzun süredir araç kullanıyorsanız, refleksleriniz bu durumda devreye girer. Sadece gaza basıyorsunuz ve yavaş yavaş motoru hıza yükseltiyorsunuz. Manuel şanzıman kullanıyorsanız, aynı anda debriyajı bırakırken gaza basarsınız. Araba ileri doğru hareket ediyor. Sıkıntı çözüldü bile!
Artı neredeyse bu durumun bir problem yaratabileceğini düşünmeseniz de zihninizin derinliklerinde bir yerde, arabanızın geriye doğru gitmesinin ilk işaretini gördüğünüzde hala biraz huzursuz hissedebilirsiniz. Belki geçmişte, sürüş konusunda oldukça yeni olduğunuz, arabayı yeterince ilerletemediğiniz zamanlar vardı. Ağır bir yük çeken bir SUV, kamyon veya araba kullanıyorsanız, durum çok daha kötü olabilir. Bir tepeden aşağı geriye doğru hareket eden bir ağır aracın hızlanması zordur, arkasındaki araçlar için önemli bir tehlikeden bahsetmiyorum bile. Dijital sürüş güvenliği aygıtları çağındayız. Sürücünün düşünmesine bile gerek kalmadan bu tür bir durumun olmasını önlemek için bir yol bulsa güzel olmaz mıydı?
İşte ona yokuş kalkış desteği deniyor. Yokuşta kalkış yardımı veya sadece yokuş tutucu da denebilir. Size en yakın otomobil bayisinde bulunma ihtimali de yüksektir. Sizi güvenli bir şekilde sürmeye devam ettiren elektronik güvenlik ve düzenleyici cihazlara mükemmel bir ektir. Şimdi yokuş kalkış desteğinin ne yaptığına, nasıl çalıştığına ve bir sonraki arabanızda aramanız gereken bir özellik olup olmadığına bakacağız.
Aracınıza uygun fren balataları için tıklayınız!
Yokuş Kalkış Desteğinin Faydaları
Bir yokuş kalkış desteği sisteminin tasarlanmasının birkaç yolu vardır. Her birinin avantajları vardır, her birinin dezavantajları vardır. Yokuşta kalkış kontrolünü uygulamak için en yaygın olarak kullanılan teknikler şunlardır: eğim algılama, geriye doğru hareket algılama, kavrama algılama, hızlanma algılama, fren algılama ve motor torku algılama.
Debriyaj algılama : Yokuşta kalkış kontrolünün en belirgin uygulamalarından biri, manuel şanzımanlı veya çubuklu vitesli araçlardadır. Manuel şanzımanlı bir aracı çalıştırmak için, motoru şanzımandan ayıran bir debriyaja basmak gerekir. Motor devreden çıkarıldığında, otomobil artık motorun frenleme gücüyle yerinde tutulmaz ve frenler de devreden çıkarılırsa, ki bu genellikle hızlanırken olur, araç özellikle eğimliyse serbestçe yuvarlanabilir.
Eğim tespiti : Motor hala çalışırken bir araba yokuşta durdurulursa, bir tür yokuşta kalkış kontrolünün gerekli olma ihtimali yüksektir. Belirli bir miktarın üzerinde (örneğin, üç derece veya daha fazla) bir eğim algılayan bir sensör, yokuşta kalkış kontrolüne aracın kaymaya başlama potansiyeline sahip olduğunu belirten bir sinyal gönderebilir. Eğim algılamanın dezavantajı, bazen bir arabanın yokuşta kalkış kontrolüne ihtiyaç duymadan yokuşta olabilmesidir - örneğin, araç lastiği çukura girdiğinde.
Motor torku algılama : Basitçe motorun aracı ileri doğru hızlandırmak için yeterli tork üretip üretmediğini algılar. Öyleyse, otomobil artık geriye doğru yuvarlanma tehlikesi altında değildir ve yokuşta kalkış kontrolü kapatılır.
Fren algılama : Bu frenlerin kullanımda olup olmadığını ve aracı yerinde tutmak için yeterli fren gücü olup olmadığını algılar.
Geriye doğru hareket algılama : Kesinlikle gerekli olmamasına rağmen, bazı sistemler aracın geriye doğru yuvarlandığını algılamak için bir araç içerebilir.
Eğim algılamayı kullanan sistemler kabaca şu şekilde çalışır: Eğim sensörü aracın bir yokuşta olduğunu algılar. Bir fren sensörü, bir frenin uygulanıp uygulanmadığını belirler. Aksi takdirde, otomobilin geriye doğru yuvarlanma tehlikesi vardır, bu nedenle sistem, aracı sabit tutmak için otomatik olarak aracın frenlerini etkinleştirir. Manuel şanzımanlı bir araçta, aracın geri yuvarlanma tehlikesi olduğunu algılamak için debriyaj algılama ve fren algılama birlikte kullanılabilir ve fren etkinleştirilebilir.